top of page

6 vragen van PGA Holland aan Joes

Een rondgang langs een groot aantal collega’s toont aan dat er ‘wat beweegt in het land der golfprofessionals’. Joes van Uden opent de rij. In een kort vraaggesprek horen we wat er leeft.

Aan welke baan ben je verbonden?

‘Aan Golfpark Groendael in Wassenaar. Ik ben daar de assistent van Mike Yarnold. Wat mij goed bevalt is dat Mike en ik goed samenwerken. We kijken samen naar leerlingen en gaan er vanuit wat hij of zij nodig heeft, niet wat wij willen en maken een persoonlijk plan voor de leerling). We hebben beiden onze specialiteiten en als jezelf als pro niet voorop zet, kom je gewoon tot de beste aanpak voor iedere golfer.’

Je bent vrij laat met golf begonnen.

‘Ik was 17. Heb onder andere competitie gespeeld voor De Efteling. Toen ik 24 was, heb ik de keuze gemaakt om te doen wat ik graag wilde. Dat was nadat ik wat persoonlijke tegenslagen heb gekend. Ik kom uit een lerarengezin en misschien heeft dat mijn keuze om teaching pro te worden wel bevorderd. Ik heb er in ieder geval geen spijt van gehad.’

Wat doet een pro-actieve professional?

‘Niet stilzitten en zijn leerlingen centraal zetten. Als je lesgeeft aan mensen die overdag geen tijd hebben, dan moet je niet om zes uur stoppen, maar tot negen doorgaan. We hebben hier veel leden die als beginners binnenkwamen. Die maken meestal snel progressie, maar het is goed om te constateren dat de meesten nog steeds elk jaar flink in handicap zakken.’

Welke producten van de NGF en de PGA Holland gebruiken Mike en jij?

‘Het 9-stappenplan. Dat is in ieder geval een goede basis. We geven er deels wel onze eigen invulling aan, maar als rode draad is het ideaal om mee te werken. ‘Niet van de NGF of de PGA Holland, maar wel belangrijk: de fysieke ontwikkeling van de leerling en dus hebben wij met een sportschool en fysiotherapeut/chiropractor uit de omgeving een nauwe samenwerking ontwikkeld. De sportschool biedt bijvoorbeeld 1 à 2 keer per week een fitness- en yogales aan op de club. Als je veel plezier aan golf wilt beleven, speelt een goede fysieke gezondheid een belangrijke rol.'

Mike Yarnold en Joes van Uden zitten niet op een eiland?

‘Integendeel! De lijnen zijn hier heel kort. Moet ook, want als je je leerlingen – dus de leden van de club – serieus neemt, dienen management, horeca, greenkeepers en professionals perfect samen te werken. Dat gebeurt op Groendael ook: goede communicatie, helderheid, snel beslissingen nemen.’

Nieuwe media?

‘Anno 2015 kun je in veel beroepen niet zonder website, twitter, facebook en andere social media. Het is een directe manier van communiceren en je bent iedereen 24 uur per dag en zeven dagen per week van dienst. Denk alleen maar aan het lesboek dat op mijn website staat.’


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page